Vandaag wil ik je wat vertellen over mijn eerste stappen als blogger. Gewoon, om te laten zien dat iedereen ergens moet starten en het écht niet eng is. Beginnen met bloggen is een leerproces, je mag fouten maken (en als je dan een keer een fout maakt, is dat doorgaans geen drama). Zelf heb ik een hele omweg gemaakt om te komen waar ik nu ben. Maar in principe is dat niet nodig! Door goed naar anderen te kijken en jezelf nieuwe dingen te leren, kun je een hoop shortcuts nemen.

Meisjeshobby

Ik weet niet meer precies hoe het gebeurde, maar in 2008 kwam ik in aanraking met beautyblogs. Ik deed destijds een echte mannenstudie (muziekproductie) en dat beautybloggen leek me wel grappig als “meisjeshobby”.

Zodoende.

Ik maakte een gratis blog aan via Google Blogger en begon de make-up die ik had te reviewen. Ik maakte wat oogschaduwlooks die ik fotografeerde in vreselijk licht met een tergend slechte camera.

Ik krijg echt de rillingen als ik eraan terugdenk!

Van meeloper naar authentieke blogger

Ik had een paar volgers (vooral andere beginnende beautybloggers) en was er heilig van overtuigd dat als ik maar up to speed bleef met die grote beautybloggers, dat ik dan ook groot zou worden en geld kon verdienen. Leek me wel een lekker leventje.

Niets bleek minder waar. 

Op een gegeven moment begon ik ook wat onderwerpen in de mix te gooien die dichter bij mezelf lagen: een dagje Elf Fantasy Fair. Zelf groente kweken met spruitbakjes van de Hema. Kennelijk sloeg het aan, want mijn volgersaantallen begonnen te groeien.

Ik besloot een eigen domein te kopen – “want dat hoort als je serieus genomen wilt worden” – en simpelweg door volharding bleef ik langzaam maar gestaag groeien. Met dat eigen domein had ik meer mogelijkheden om er een professionele website van te maken, en dat trok weer adverteerders. Ook kon ik gaan werken met affiliate links.

Toen kreeg ik een burnout. Niet blog-gerelateerd, maar een combinatie van afstuderen, het zwarte gat wat daarna kwam, verenigingswerk… Ik had nergens meer energie voor, zelfs geen zin meer in bloggen.

Na een tijd begon ik weer wat artikeltjes te tikken. Dicht bij mezelf. Blogposts die niet meer bij me pasten besloot ik te verwijderen. Steeds meer groeide ik van wannabe-beautyblogger naar authentieke eco- en natuurblogger. Mijn statistieken explodeerden.

Mijn eerste zakelijke blog

Ondertussen zette ik ook mijn eerste zakelijke blog op, over compositie, arrangeren en muziekproductie. Gefocuster. Meer inspirerende en leerzame content. Ook daar begon snel ik een paarhonderd lezers te trekken. Sneller dan met CherryCharlie. Ik had er een webshop met mijn eigen bladmuziek aan gekoppeld, maar omdat ik toen nog he-le-maal niks wist over marketing, is dat ontzettend hard geflopt. Stevig leermomentje!

Omdat de muziekbusiness mij steeds minder trok, besloot ik me voor de volle 100% op CherryCharlie.nl te richten, voor anderen te schrijven, en te kijken of ik hiervan mijn werk kon maken.

Mijn learnings

Inmiddels blog ik al 13 jaar en trek ik makkelijk 10.000 lezers per maand op CherryCharlie.nl. Er hangen meerdere verdienmodellen aan, van affiliate links tot advertorials en een koffiefonds. Had die groei makkelijker, sneller en groter gekund? Ja. Met de kennis en ervaring die ik nu heb, kan ik dat wel met zekerheid zeggen.

Mijn muziekblog bestaat inmiddels niet meer, maar daar heb ik wél ongelofelijk veel van geleerd: De functie van je blog is anders, en daarmee zijn je doelen ook anders dan bij een lifestyleblog. Je strategieën zijn anders. De manier waarop je schrijft is anders.

Maar er zijn ook overeenkomsten: Groeien gebeurt op dezelfde manier. Niet alleen door je content te delen en goed vindbaar te zijn in zoekmachines, maar vooral ook door écht waardevolle en inspirerende artikelen te schrijven, zodat mensen terug willen komen voor meer.

En je groeit door jezelf constant te ontwikkelen.

Ik weet ondertussen wél wat van marketing (wat maar goed is ook 😉). Ik heb me verdiept in SEO. Ik heb tegenwoordig een hoop handige tools en trucs om altijd schrijfinspiratie te hebben en een goed artikel neer te zetten. Beginnen met bloggen is makkelijker als je dat soort dingen weet.

Al deze strategieën pas ik dan ook toe op Charlottes Tekst en Media: door de ervaring van mijn andere blogs weet ik nu precies wat ik moet doen.

Op dit moment ben ik druk bezig om al die ervaring te bundelen en makkelijk behapbaar te maken, zodat beginnen met bloggen voor jou niet zo’n hele zoektocht hoeft te zijn. Met mijn workshop zakelijk bloggen kun jij een vliegende start maken!

Wil je starten met bloggen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ben je bang dat je writer's block krijgt? Blog je al, maar krijg je er weinig voor terug?

In de cursus Waardevol Bloggen leer je in 10 modules hoe je inspirerende, evergreen content schrijft én voor je aan het werk zet.

Scroll naar top