Als blogveteraan heb ik in de loop der jaren een efficiënte routine ontwikkeld, met fijne software die mij ondersteunt in het brainstormen, plannen, en creëren van mijn blogposts. Zo kan ik binnen een mum van tijd een mooi artikel publiceren, ook wanneer ik een drukke week heb. Lees gauw verder, misschien zit er wel iets tussen wat jou als beginnende blogger kan helpen!

1 – Trello

Mijn go-to tool om mijn inspiratie te verzamelen. Ik heb voor beide websites een bord waar ik inspiratie verzamel. Voor Ecohobbit heb ik dat bijvoorbeeld gesorteerd in lijsten met ideeën voor duurzaamheid, food, DIY en reizen. Iedere keer als ik een goed idee heb, trek ik mijn telefoon uit mijn zak en voeg ik direct een kaart toe aan het betreffende bord, om het niet te vergeten.

Ook heb ik een apart bord wat dienst doet als contentkalender. Hier heb ik per website lijsten voor o.a. blog, instagram, stories en mailinglijst. Aan iedere kaart hang ik een deadline, en zo kan ik in de calendar view mooi zien wat er voor die dag, week of maand op de planning staat.

1x per maand neus ik mijn inspiratieborden door en vul ik mijn contentkalender. Zo hoef ik niet iedere week energie te steken in “goh, waar zal ik nu weer eens over schrijven.” Nee, ik zie wat er op de planning staat, en binnen 30-60 minuten staat daar een compleet artikel. Yes.

2 – Evernote

Evernote gebruik ik veel om notities te maken. Hier houd ik o.a. bij wat mijn protocollen zijn voor bepaalde projecten (bijvoorbeeld hoeveel dagen van tevoren ik een recept moet maken en fotograferen, hoeveel dagen van tevoren ik bepaalde stappen van een DIY moet doen en fotograferen, etc).

Maar ook mijn doelen en ambities, een globale jaarplanning op thema, lijsten met Instagram hashtags om makkelijk te kopiëren en plakken, en links naar interessante artikelen die ik heb gelezen bewaar ik hier.

3 – Adobe Lightroom

Het meest geweldige programma om mijn foto’s te bewaren, sorteren en bewerken. Ik kan écht niet zonder. En als ik een keer foto’s met mijn telefoon maak, kan ik die synchroniseren zonder gedoe met kabeltjes die ik nooit kan vinden en Android software die ik dan weer ergens vandaan moet plukken.

4 – Microanalytics / Matomo

Om meer uit mijn blog te kunnen halen, houd ik mijn statistieken bij. Waar komen mensen vandaan? Welke site of zoekmachine heeft ze doorgestuurd? Op welke pagina’s landen ze? Welke artikelen zijn populair?

Op beide websites gebruik ik Microanalytics, maar op Ecohobbit probeer ik sinds kort ook Matomo uit. Net wat uitgebreider, meer vergelijkbaar met Google Anaytics qua functionaliteiten.

Naar aanleiding van die statistieken kan ik zien wat voor soort artikelen het wel en niet goed doen, of welke populaire artikelen ik actiever moet gaan monetizen!

5 – Facebook Business Suite

Wanneer je een blogpost publiceert, wil je dat die gelezen wordt. Niet alleen af en toe via een zoekmachine, maar direct vanaf het begin. Ik promoot mijn blogs dus actief op social media. Met de Facebook Business suite kan ik direct na het inplannen van het artikel ook mijn Facebook en Instagram posts en stories inplannen. Alles in één ruk achter elkaar. Scheelt weer tijd.

6 – Canva

Tot slot natuurlijk Canva, een supergebruikersvriedelijke klik-en-mik sleur-en-pleur design tool. Maakt het leven van iedere blogger zoveel makkelijker – geen gedoe in Photoshop! Hierin maak ik mijn promotieafbeeldingen voor Facebook, Instagram en Pinterest. Ik heb een aantal templates in mijn huisstijl die ik supersnel kan invullen.

Deze zes tools helpen mij om snel en efficiënt te werken, en ik kan ze aan iedere blogger aanraden. Neem eens een kijkje om ze zelf uit te proberen, zou ik zeggen!

Scroll naar boven