Hoe bewust ga jij om met AI?

Elon Musk, Steve Wozniak e.a. vragen in een open brief om het pauzeren van het ontwikkelen van steeds krachtigere AI algoritmes: https://futureoflife.org/open-letter/pause-giant-ai-experiments/ Goede zaak – of je nou gelooft in hun ethische motivatie, of juist even lekker de cynicus uithangt en je afvraagt of ze dit doen zodat zij een inhaalslag kunnen maken. (Thanks Paul voor dit perspectief, dat je me altijd weer even lekker uit mijn naïeve bubbel trekt!)

Ja, ik maak me ook zorgen om de snelle, ongecontroleerde ontwikkeling van AI. Laatst zag ik een video van iemand die ChatGPT ervan overtuigde dat 2+2=5. Als je dat extrapoleert naar whatever desinformatie je wilt verspreiden en het feit dat veel van die algoritmes een zelflerende black box zijn… Brrr. En dat is nog maar een language model.

Wat nog een beetje buiten beeld blijft is het energieverbruik. Misschien minder spannend dan de maatschappelijke risico’s, maar wel iets om over na te denken.

Als het internet een land was, zou het de 4e grootste vervuiler ter wereld zijn. Let that sink in. Even kort door de bocht kun je 3 dingen onderscheiden: Dataopslag, dataverkeer en berekeningen. En als vuistregel kun je stellen dat dataopslag het minste energie verbruikt, dataverkeer wat meer (denk aan websitebezoek, streaming) en berekeningen nog meer. (Dank voor dit inzicht, Nathan!) En hoe groter en complexer de berekening, hoe meer energie dat kost. Logisch.

Remember Fold@Home, hoe je met je eigen computer kon helpen eiwitjes te vouwen aan het begin van de coronacrisis? Ik vond het fantastisch. Mijn bescheiden Macbookje kon op de achtergrond af en toe wat eiwitjes vouwen voor the greater good. Mijn wederhelft, met zijn grote krachtige gamecomputer met leipe grafische kaart, ging meer dan 10x zo hard. Zo kreeg je met zijn allen een soort supercomputer met heel veel rekenkracht.

Wat ik hiermee duidelijk probeer te maken: Eén computer, hoe goed en snel ook, doet het ‘m allang niet meer voor toepassingen die zo reteveel rekenkracht kosten. Zoals bijvoorbeeld de steeds complexere toepassingen van AI. (Of crypto, of your regular old zoekmachine.)

Maar waar die rekenkracht bij Fold@Home nog redelijk zichtbaar was, omdat jouw eigen computer deel uitmaakte van dat netwerk, is het bij de meeste toepassingen in de cloud lekker onzichtbaar weggestopt.

We gebruiken Midjourney en ChatGPT als speelgoed en uit luiheid, zonder dat we ook maar een fractie van een seconde nadenken over hoeveel energie dit gebruikt. Of dat grijze of groene energie is. Hoeveel lokale resources de betreffende datacenters gebruiken. Gek toch?

We moeten minder energie gaan gebruiken om de klimaatdoelen te halen. Of om er in ieder geval niet al te ver overheen te schieten. Wanneer we praten over verduurzamen, minder energie gebruiken en minder CO2 uitstoten, dan gaat het vaak over minder vliegen, minder vlees eten, minder spullen kopen. Maar ons digitale leven blijft een ontzettend blinde vlek. Terwijl daar óók een wereld te winnen valt.

Bijvoorbeeld door te kijken hoe wij ons wereldwijde web gebruiken. Hoe nonchalant we omgaan met die hoeveelheden data, en de berekeningen die nodig zijn voor basically alles. Hoe onwetend we als consument eigenlijk zijn en al die techniek for granted nemen, simpelweg omdat het bestaat en beschikbaar is.

Ja, AI is een mooie techniek, en als je het op een goede manier inzet, kan het maatschappelijk fantastische dingen brengen. Maar waar we ook met zijn allen bij stil moeten staan: Wat hebben we daadwerkelijk nódig? Moet alles maar omdat het kan?

Doe mee met de digitale schoonmaakchallenge! In 10 dagen help ik jou om de bezem door jouw digitale leven te halen en jouw online footprint wat in te krimpen.

Hiermee schrijf je je in voor de nieuwsbrief. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Scroll naar boven