Hoeveel kost het om een website te bouwen? Ik kan je één ding vertellen: ook als je het zelf doet, is het niet gratis. Je bent kosten kwijt aan je domein, hosting, en soms je CMS (content management system). Op hoeveel moet je ongeveer rekenen? Ik geef je een overzichtje.

First things first: Er zijn een hoop “gratis” aanbieders. Leuk en aardig als je een beetje wilt hobbyen, maar als je een professionele website wilt die met jou mee kan groeien, zitten daar al gauw een hoop nadelen aan.

Bijvoorbeeld dat je geen eigen domein hebt, maar je website op een subdomein van de aanbieder bouwt: niet jouwwebsite.nl dus, maar jouwwebsite.aanbieder.com of iets vergelijkbaars.

Ten tweede kan het zijn dat je beperkt wordt in je commerciële mogelijkheden. Grote kans dat er in de voorwaarden staat dat je geen advertenties mag tonen op je website (heel vervelend als je een lifestyleblogger bent en je inkomen uit advertenties en affiliates wilt halen). Of dat de technische mogelijkheden van je gratis aanbieder op den duur niet toereikend zijn voor wat jij precies wilt.

Daarom is het slimmer om het vanaf het begin direct goed te doen, als je toch toekomstplannen hebt. Zo heb je niet op een gegeven moment het gedoe van een verhuizing. Zoveel kost het om een website te bouwen:

Domein – Ongeveer €10 per jaar

Als eerste heb je een domein nodig. Zorg dat dit domein gelijk is aan jouw eigen naam of aan je bedrijfsnaam, makkelijk te onthouden / typen is en vooral niet te lang is! Charlottestekstenmedia.nl bijvoorbeeld is behoorlijk op het randje. Erg lang, maar gelukkig niet ingewikkeld.

Een .nl domein heb je al vanaf €10,20 exclusief BTW per jaar. (€12,34 inclusief BTW.)

Maar er zijn talloze andere domeinen waar je uit kunt kiezen: .be als je in België gebaseerd bent, .com als je internationaal gaat, .org als je een (nonprofit) organisatie hebt, .eu voor als je wel internationaal wilt zaken doen, maar vooral binnen Europa, .eco als je je bezig houdt met duurzaamheid, .art als je kunstenaar bent… Er zijn honderden opties, waarvan sommige natuurlijk duurder zijn dan andere.

Hosting – Ongeveer €10 per maand

Met alleen een domein ben je er nog niet. Je hebt ook hosting nodig: een plekje om die website en de bijbehorende bestanden te huisvesten. Antagonist, mijn favoriet, biedt webhosting aan vanaf €8,99 exclusief BTW per maand.

Zelf bied ik hosting vanaf €9,99 per maand. Iets duurder, maar dan wel mét (WordPress) onderhoud.

Bij het kiezen van hosting is het belangrijk om voor een hostingpartij te kiezen die op zijn minst groene energie gebruikt, en het liefst duurzaamheid doorvoert in de hele bedrijfsvoering.

CMS: WordPress – Gratis

Eén van de populairste manieren om websites te bouwen, is WordPress. Ontzettend uitgebreid en flexibel. Zorg er wel voor dat je WordPress.org te pakken hebt en niet WordPress.com!

WordPress.com is de gehoste versie, een makkelijk te gebruiken commerciële variant van WordPress.org. Bij de gratis variant heb je geen eigen domein en voor de hosting moet je natuurlijk betalen, net als voor andere hosting. Je bent echter erg beperkt in je mogelijkheden, vooral als het om het installeren van eigen themes en plugins gaat, en integratie van externe services.

WordPress.org is echter open source software: gratis, en theoretisch kan iedereen eraan mee ontwikkelen. De .org versie heeft praktisch onbeperkte mogelijkheden, je bent niet gebonden aan de voorwaarden van de .com versie, en je kunt hem installeren op je eigen webstekje. Een moderne hostingpartij heeft Installatron, of een vergelijkbare optie voor een “one click WordPress installatie”.

WordPress thema – Gratis

Er zijn gratis ontzettend veel goede WordPress thema’s te vinden. Mijn favorieten zijn Astra en Kadence: Allebei erg flexibel en veelzijdig.

Wil je meer customization opties, meer controle, dan kan het zijn dat je een premium thema nodig hebt. De kosten hiervan variëren van een paar tientjes tot een paarhonderd euro. Soms betaal je per maand, soms eenmalig (lifetime licentie), en af en toe kun je kiezen.

WordPress plugins – Gratis

Daarnaast heb je nog een hoop plugins om jouw website vorm te geven en functionaliteiten toe te voegen, zoals bijvoorbeeld een webshop, leeromgeving of bookingstool. Veel ervan zijn gratis, en er zitten mooie tussen!

Ook hier: Wil je meer customization of meer complexere functies, dan moet je vaak wel een premium variant aanschaffen. Ook dit kan variëren van een paar tientjes tot honderden euro’s.

Uiteindelijk ben je voor de basis slechts zo’n €130 per jaar kwijt, en eventueel nog wat extra kosten als je een premium thema of premium plugins wilt gebruiken.

Schakel je een webdesigner in, dan wordt het natuurlijk wat duurder. Zelf reken ik op het moment van schrijven ongeveer €1000 voor een basic website, maar er zijn genoeg webdesigners en bureaus waar je een veelvoud daarvan kwijt bent. Heeft wel weer als voordeel dat je écht een solide basis hebt, die gemaakt is om met jou mee te groeien.

Voorkom dat jouw website in een hoekje van het internet stof staat te vangen. Zet hem voor je aan het werk door actief bezoekers te trekken - de eerste stap naar automatisering en passief inkomen!

Hiermee schrijf je je in voor de nieuwsbrief. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Scroll naar top