Door de enorme ontwikkelingen in videocontent en “snackable” content de laatste jaren hoor je sommige marketeers en goeroes wel eens zeggen dat bloggen dood is. Youtube en Tiktok zijn ongekend populair, en ook de reels en stories op Instagram zijn lekker makkelijke manieren van content consumeren. Aan de ene kant begrijpelijk dat je dan denkt dat bloggen dood is, maar is het terecht? Ik vind van niet! In deze blog (hahaaa, see what I did there?) leg ik uit waarom.
1 – Niet iedereen vindt video een prettig medium
Verschillende mensen hebben verschillende manieren waarop ze het liefst leren en informatie tot zich nemen. De een leert makkelijker uit boeken, de ander leert makkelijker met zijn handen. Zo zijn er ook mensen die informatie liever lezen dan dat ze een video moeten kijken.
Voor video moet je in de meeste gevallen je geluid aanzetten om er iets van te volgen. Dat is niet altijd gewenst. Ook kun je een video niet makkelijk scannen of in je eigen tempo tot je nemen.
Als je het écht goed en uitgebreid wilt doen, kun je je content op meerdere manieren aanbieden: om te lezen, te kijken en/of te luisteren. En again, een blog is dan heel handig om én de video, én de podcast, én het transcript op één overzichtelijke plaats te verzamelen.
2 – Entertainment versus informatie
Zelf kijk ik vaak genoeg filmpjes op Youtube, maar ik lees ook graag blogs. Maar dat is toch vaak met een compleet ander doel. Video kijk ik vaak voor vermaak: outdoorvideo’s van Abbie Barnes en Dean Read, of het historical sewing rabbithole waar ik laatst in verzeild ben geraakt. Hier vind je van alles van naaimachine ASMR, geschiedenislessen en tutorials, maar ik kijk ze niet omdat ik op zoek ben naar informatie, maar omdat ik het interessant en vermakelijk vind.
Wanneer ik gericht op zoek ben naar informatie, tutorials en stappenplannen, kom ik doorgaans op blogs uit. Een goed geschreven tekst biedt je direct overzicht. Ik kan in mijn eigen tempo de stappen doorlopen die me helpen te doen wat ik wil doen. Ook geeft lezen je de ruimte om zelf actief te blijven nadenken, omdat je zelf de hoeveelheid en het tempo van de prikkels in de hand hebt.
3 – Op een eigen platform heb je zelf de controle
Op je eigen blog heb jij de controle over wat je publiceert, en hoe je er leads of directe inkomsten uithaalt. Je kunt heel specifieke calls to action onder je blogposts plaatsen: bijvoorbeeld een inschrijfformulier, contactknop, product uit je webshop, de vraag om commentaar. Veel kortere en directere lijntjes dan “je vindt het via mijn link in bio”, of de beperkte keuze aan knopteksten op je Facebookpagina of in social media advertenties.
Je bent niet afhankelijk van de grillen van een platform dat ieder jaar zijn algoritme verandert. Of dat Youtube je video demonetizet (dat je geen advertentieinkomen krijgt uit een video) om wat voor reden dan ook.
Natuurlijk kun je wel gebruik maken van die platforms om bezoekers naar jouw eigen blog te trekken, en dat raad ik je ook van harte aan. Maar zorg dat de echte waarde op jouw eigen webstek staat, waar mensen zich op de door jou gecontroleerde nieuwsbrief of RSS feed kunnen abonneren.
4 – Een blog is goed voor je SEO
De levensduur van een social media post is zo’n 48-72 uur. Daarna is hij zover weggezakt in iedereens tijdlijn, dat je er praktisch niets meer aan hebt. Een goedgeschreven blog kan echter na jaren nog steeds lezers en klanten naar jouw website trekken. Heck, als je actief blogt, en oude blogposts updatet en optimaliseert, wordt dat doorgaans alleen maar meer en beter!
Social media doet echter niks voor je SEO, en ook valt er voor social media kanalen weinig te optimaliseren. Als je iets zoekt via Google of Ecosia, kom je terecht op websites. Dikwijls een specifieke blogpost waar je de oplossing vindt voor jouw probleem. Nooit op een specifieke social media post. Zonde dus om je beste content alleen op social media te plaatsen!
Conclusie: Bloggen is allesbehalve dood! Bloggen is springlevend en een geweldig kanaal om in te zetten in je marketingmix, vooral als je diensten aanbiedt. Social media kun je handig gebruiken om je blog te ondersteunen en bezoekers te trekken.
Aan de slag met waardevolle content

