Als je veel kennis in huis hebt over een bepaald onderwerp, en daar gepassioneerd over bent, is het vanzelfsprekend dat je die graag deelt met anderen. Veel online ondernemers zetten vroeg of laat een leeromgeving op poten om zo cursussen te verkopen. Een heel mooi schaalbaar en passief verdienmodel! Maar hoe maak je zo’n leeromgeving eigenlijk? Ik geef je 3 opties.

Learndash + WooCommerce

Eén van de bekendste manieren om een leeromgeving te creëren, is Learndash. Minimalistisch, overzichtelijk, gebruikersvriendelijk. Naast cursussen kun je ook abonnementen en lidmaatschappen verkopen. Geen wonder dat het zo populair is!

Daarnaast is Learndash makkelijke te integreren met WooCommerce, door middel van de WooCommerce for Learndash plugin.

Kosten

 • Learndash: $199 per jaar
 • WooCommerce: Gratis
 • WooCommerce for Learndash: Gratis

Klik hier om Learndash te downloaden

Sensei + WooCommerce

Een andere optie is Sensei: dit is een gratis leeromgeving gemaakt door Automattic, het team achter WordPress en WooCommerce zelf. Sensei is niet in één oogopslag te gebruiken om je cursus in te bouwen, het is wel fijn om eerst even de tutorial door te kijken om de structuur te begrijpen. Maar daarna is het appeltje-eitje, en de cursussen zien er ook prettig uit voor je studenten.

Om mensen te laten betalen voor je cursus, kun je de WooCommerce Paid Courses plugin gebruiken. Voor abonnementen en lidmaatschappen moet je nog extra plugins kopen.

Kosten

 • Sensei: Gratis
 • WooCommerce: Gratis
 • WooCommerce Paid Courses: $129 per jaar
 • (Optioneel) WooCommerce Subscriptions: $199 per jaar
 • (Optioneel) WooCommerce Memberships: $199 per jaar

Klik hier om Sensei te downloaden

LifterLMS + WooCommerce

Een derde optie is LifterLMS. Ook gratis, ziet er ook superstrak en netjes uit, en heeft ook membership- en abonnementsfucties, net als Learndash. Lifter heeft een eigen betaalsysteem, waarmee je cursisten handmatig kunt laten betalen per cheque. Leuk voor Amerika, waar dat meer gebruikelijk is, maar in Nederland… Wil je toch WooCommerce eraan koppelen. Ook hier betaal je dus voor de koppeling met een goed betaalsysteem.

Kosten

 • LifterLMS: Gratis
 • WooCommerce: Gratis
 • LifterLMS WooCommerce: $120 per jaar

Klik hier om LifterLMS te downloaden

Waarom WooCommerce?

Zoals je ziet combineer ik iedere LMS – learning management system – met WooCommerce. Waarom?

Simpel: WooCommerce is een superfijne, gratis webshopplugin waar je fatsoenlijke Nederlandse en Belgische betaalmethodes aan kunt koppelen, zoals iDeal. Dit doe je door bijvoorbeeld een Mollie add-on te installeren (gratis), en sommige banken hebben hun eigen add-on voor WooCommerce.

En dat wil je omdat cheques, credit cards en PayPal niet zo gebruikelijk zijn in Nederland. iDeal is in dit geval veel gemakkelijker voor je klant, wat ervoor zorgt dat minder mensen afhaken bij het betaalproces.

Scroll naar boven