Je website verduurzamen?
Dat kun je zelf!

Verminder de CO2-uitstoot van jouw website, zodat ook die in lijn is met jouw duurzame waarden!

Blinde vlek

Als duurzaam ondernemer wil jij de wereld een beetje mooier maken. Deel zijn van de oplossing, in plaats van het probleem. Maar wanneer we het hebben over duurzaam ondernemen, is internet vaak nog een blinde vlek.

Het wereldwijde web verbruikt ongeveer evenveel energie als het Verenigd Koninkrijk. Ook jouw website is daar onderdeel van. Misschien heb je hem zelf gebouwd, misschien heb je hem laten bouwen. Maar een website die er goed uitziet, is niet per se een duurzame website.

Als duurzaam webdesigner help ik je graag om jouw website in lijn te brengen met jouw duurzame waarden. Wanneer je de juiste tools kent, en weet hoe je de cijfers moet interpreteren, is het een fluitje van een cent.

Charlotte Bax, duurzaam webdesigner
Charlotte Bax, duurzaam webdesigner

Minder online CO2-uitstoot

 • Onderzoek eenvoudig hoe jouw website ervoor staat met mijn favoriete tools;
 • Moeiteloos de cijfers begrijpen door duidelijke uitleg;
 • Ontdek praktische verbeterpunten die je eenvoudig zelf kunt doorvoeren;
 • Zie met je eigen ogen de verbetering!
Ik heb bij Charlotte de (pilot)masterclass “zelf je website verduurzamen” gevolgd. Ik was al bewust van een aantal zaken om rekening mee te houden van een workshop, zoals de hosting en de grootte van afbeeldingen. Maar Charlotte heeft ook een berg nieuwe tips, trucs, handige plugins en websites gegeven, waarmee je direct zelf aan de slag kunt. Al met al een aanrader voor elke duurzame ondernemer die ook online zijn of haar voetafdruk wil verkleinen.
Michael
Ik heb veel opgestoken van de masterclass “Zelf je website verduurzamen”. Charlotte vertelt vol enthousiasme en met gedegen kennis waar je allemaal aan moet denken rond de duurzaamheid van je website en hoe je eenvoudig kunt checken hoe het staat met de huidige CO2 uitstoot van jouw website. Natuurlijk volgden er ook adviezen wat je kunt doen om die uitstoot te verlagen. Leuk dat je al tijdens de masterclass kunt kijken hoe je eigen website ‘scoort’. Fijn was ook dat je bij de masterclass een overzichtelijke hand out ontvangt waarin je alles nog eens terug kunt lezen – want we kregen heel wat informatie tijdens de masterclass. Kortom, een aanrader als ook jij je website wilt verduurzamen!
Marianne
Op 6 januari 2023 heb ik de online HPP Academy Masterclass Verduurzaam je Website gevolgd. Bij aanvang dacht ik dat mijn website qua footprint wel in orde was. Gelukkig bleek dat ik met een groene hosting party werk. Maar daar hield het ook wel een beetje mee op. Charlotte liet in vogelvlucht zien waarop je allemaal moet letten om de footprint van je website zo klein mogelijk te houden. Verschillende handige tools passeerden de revue. Het was voor mij een openbaring. En Charlotte bracht het allemaal heel plezierig. Ik kan de Masterclass zeer aanbevelen. En nu nog een moment vinden om mijn website aan te pakken…..
Hans

Verduurzaam je eigen website

In 3 online modules leer je hoe je de CO2-uitstoot van jouw website analyseert én welke verbeterpunten er zinvol zijn in jouw geval.

Na afloop weet je precies wat je moet doen om jouw website in lijn te brengen met jouw duurzame waarden. Zo kun je ook dit deel van je bedrijfsvoering vergroenen.

Charlotte Bax, duurzaam webdesigner

Inclusief werkboek en handige spreadsheet

Direct starten met de masterclass

In je eigen tijd te volgen

Levenslang toegang

Mockup van cursus en werkboek voor masterclass "Verduurzaam je eigen website"

Masterclass “Verduurzaam je eigen website”

€97

 • Online masterclass “Verduurzaam je eigen website”
 • Direct starten na aankoop
 • Levenslange toegang
 • 3 overzichtelijke modules
 • Inclusief werkboek en handige spreadsheet
Ik heb de online training ‘zelf je website verduurzamen’ gevolgd. Goede, maar vooral ook praktische inzichten opgedaan, waar ik direct mee aan de slag kon. Het naslagwerk, waaronder een checklist, ga ik goed bewaren zodat ik over een tijdje opnieuw kan bekijken of er verbeteringen aan mijn website nodig zijn.
Lorenza
Bij Charlotte volgde ik de masterclass ‘Zelf je website verduurzamen’. Ik heb hier erg veel van geleerd. Ze legt alles duidelijk uit en reikt handige formulieren en een e-book aan, zodat je makkelijk zelf aan de slag kunt. Je kan enorm veel doen om je website te verduurzamen. Aanrader!
Caja

Veelgestelde vragen

Voor iedere ondernemer of organisatie die zelf de website heeft gebouwd, wil onderzoeken hoe duurzaam deze is, om deze vervolgens te verbeteren.

Als je weet hoe je een website bouwt in WordPress (of een ander CMS) en globaal begrijpt wat woorden als “script”, “stylesheet”, “JPG” en “megabytes” betekenen, dan heb je genoeg kennis in huis!

Als webdesign en woorden als “script”, “stylesheet”, “JPG” en “megabytes” abracadabra voor je zijn, dan is deze masterclass niet zo geschikt voor je. Wil je toch een duurzaamheidsaudit en advies wat je kunt doorspelen naar degene die jouw website beheert, dan kun je bij mij terecht voor een Website Sustainability Audit.

Alle lessen zijn in een middagje te doorlopen. Hoeveel tijd je kwijt bent aan het auditen van je website is afhankelijk van de grootte van je website. Reken op ongeveer anderhalf uur voor een website van 20 pagina’s. Hoeveel tijd je vervolgens kwijt bent met verduurzamen, is volledig afhankelijk van je resultaten.

De totale impact van je website is afhankelijk van meerdere dingen:

 1. Of je groene of grijze hosting hebt;
 2. Hoeveel CO2 er per pageload wordt uitgestoten;
 3. Hoeveel bezoekers jouw website heeft.

Of je nou veel of weinig bezoekers hebt, het is altijd zinvol om de CO2-uitstoot per pageload omlaag te brengen. Hoeveel verschil dit in totaal maakt, hangt af van hoeveel je die uitstoot per pageload kunt verminderen en hoeveel bezoekers je hebt.

Heel snel! Zodra je de analyse hebt uitgevoerd, weet je waar je verbeterpunten zitten. En meteen nadat je die punten hebt aangepakt, stoot jouw website per bezoek minder CO2 uit.

De cursus bestaat uit 10 lessen, verdeeld over 3 modules:

Module 1: Introductie in duurzaam webdesign

 1. Introductie
 2. Downloads
 3. Waarom zou je een duurzame website willen?
 4. Wat is een duurzame website?

Module 2: Je website analyseren

 1. Tools
 2. Hosting
 3. CO2-uitstoot per pagina
 4. Third parties

Module 3: Je website verduurzamen

 1. CO2-uitstoot per pagina reduceren
 2. CO2-uitstoot van third parties reduceren

Na aankoop krijg je inloggegevens toegemaild voor charlottestekstenmedia.nl. Hiermee krijg je toegang tot jouw account en de cursusomgeving.

Heb je al eerder een cursus of ebook gekocht, dan heb je als het goed is al een account. Als je hierop inlogt kun je hier je nieuw gekochte cursus vinden.

Je houdt permanent toegang. Ook krijg je gratis toegang tot eventuele toekomstige updates van deze cursus.

Scroll naar boven