Voordat ik Charlottes Tekst en Media oprichtte, was ik al een aantal jaar ecoblogger en veel bezig met duurzaamheid. Het is een rode draad in mijn huidige leven: de aarde leefbaar achterlaten voor toekomstige generaties.

Het begon allemaal tijdens een lezing van prof. dr. Van Der Steenhoven over klimaatverandering. Leek me wel interessant. Was uiteindelijk een mega eyeopener. Heb me daarna ingelezen, beginnend met “De Verborgen Impact” van Babette Porcelijn. Zij bood een eenvoudige manier om je eigen ecologische voetafdruk te berekenen, en praktische handvatten om die voetafdruk te verkleinen. Inmiddels bereken ik ieder jaar mijn persoonlijke voetafdruk en kijk ik wat mijn verbeterpunten zijn.

Op ieder vlak in je leven – dus ook in je werk – kun je duurzame keuzes maken. Vanzelfsprekend probeer ik dan ook zo duurzaam mogelijk te ondernemen.

Dit doe ik

Aandacht voor impact website
Naast dat ik graag werk voor duurzame ondernemers en organisaties, specialiseer ik me sinds begin 2022 in het maken van websites met een lage CO2-uitstoot.

Refurbished elektronica
Een laptop en telefoon zijn onmisbaar om mijn werk uit te voeren, maar de productie vanelektronica heeft een grote milieuimpact door de zeldzame metalen die erin verwerkt zitten. Daarom zijn mijn telefoon en laptop allebei refurbished, wat een stuk minder belastend is.

Groene stroom
Natuurlijk gebruiken we thuis groene stroom (GreenChoice). Dus die gebruik ik ook wanneer ik aan het werk ben!

Groene webhosting
Wist je dat je ongemerkt heel veel energie verbruikt als je online bent? Alle websites die je bezoekt staan ergens bij een datacenter opgeslagen. Dat kost grondstoffen en energie. Daarom kies ik bewust voor Antagonist: hun datacenters draaien op groene stroom en de restwarmte wordt gebruikt om kantoren te verwarmen.

CO2-compensatie
Voor iedere website die ik bouw en voor ieder jaar hosting dat iemand bij mij afneemt, plant ik sinds augustus 2021 twee bomen via Trees For All. Daarnaast bereken ik ieder jaar mijn persoonlijke ecologische voetafdruk. Alles wat ik boven de 1 aarde verbruik, compenseer ik.

Drukwerk van landbouwafval
Mijn visitiekaartjes, kerstkaarten en ander drukwerk bestel ik graag bij Groenprint.nl. Zij maken gebruik van papiersoorten gemaakt van landbouwafval, tomatenrestafval en olifantengras.

Vega-friendly afspraken
Spreek ik een keer af met een klant om elkaar face to face te ontmoeten? Dan doe ik dat het liefst op een vega-friendly plaats, zoals ETN in Enschede of de keten Bagels & Beans.

Fiets en OV
Omdat ik vanuit huis werk en veel gebruik maak van videobellen, maak ik weinig kilometers. Moet ik toch een keer ergens heen, dan pak ik het liefst de fiets of de trein.

Ambities en verbeterpunten

Online impact

Hoe meer ik me bezig houd met online ondernemen en duurzaamheid, hoe meer ik me bewust word van de impact van het wereldwijde web.

Sommige dingen zijn gewoon nodig om mijn onderneming draaiende te houden, zoals een website, marketing en advertenties.

Er is nog zoveel wat ik niet weet, of waar ik pas net mijn tenen in heb gedipt! Ik wil graag onderzoeken hoe groot mijn online impact is als digitale ondernemer en hoe ik die kan verkleinen en/of optimaliseren.

Duurzame digital nomad

Eén van mijn grote wensen is om (parttime) digital nomad te worden. Maar dan niet het type dat constant de wereld over vliegt. Ik wil met de trein en te voet door Europa. Slow travel.

Rust, stilte en natuur zijn belangrijk voor mij om te kunnen functioneren. Als autist ga ik heel slecht op de steeds drukker wordende maatschappij met steeds meer prikkels. Hierdoor heb ik meer behoefte aan oplaadmomenten.

Daarom droom ik van een onderneming met passief, schaalbaar inkomen, waardoor ik de tijd en financiële ruimte krijg om veel te wandelen, backpacken, en periodes door te brengen in afgelegen cottages.

Inzetten voor autisme

Omdat ik zelf autist ben, weet ik hoe lastig het is om als autist een fijne, prikkelarme werkplek te vinden waar je geaccepteerd wordt zoals je bent, en waar rekening gehouden wordt met jouw needs. Dat is de hele reden waarom ik ondernemer ben geworden!

Ik weet nog niet hoe ik dit ga vormgeven – een community voor autistische ondernemers, stageplekken bieden voor autisten, andere autisten helpen bij het opbouwen van een onderneming, anything – maar de wens is er.

This website is hosted Green - checked by thegreenwebfoundation.org

Duurzaamheidsverantwoordingen

Scroll naar boven