Dus – jij wilt gaan bloggen. Maar nu sta je voor een belangrijke keuze: Ga je in het Nederlands of Engels bloggen? Moeilijke beslissing. Of toch niet? Ik help je een handje!

In het Nederlands kun je je beter uitdrukken

Tenminste, als het je moerstaal is. In je eigen taal kun je makkelijker de juiste woorden vinden, beter een eigen schrijfstem omtwikkelen en beter bepaalde nuances aanbrengen. In een taal die je minder goed beheerst, is dat toch lastiger.

Aan de andere kant: Zelf kom ik al sinds mijn kindertijd zo vaak in de UK, dat Engels me ook erg makkelijk afgaat. Soms vind ik het mooier om even een Engels woord te pakken, omdat de betekenis heel subtiel verschilt van het Nederlandse woord (of in ieder geval mijn mentale beeld bij dat woord). Dat zijn keuzes die je kunt maken en die bijdragen aan jouw persoonlijke schrijfstem.

Met Engels kun je meer mensen bereiken

Er zijn meer mensen die Engels begrijpen, dan Nederlands. Dus in het Engels kun je meer mensen bereiken. Leuk voor je statiestieken, maar bereik je wel de mensen die je wilt bereiken? Jouw doelgroep?

Als jij klanten wereldwijd probeert aan te spreken, dan is het inderdaad slim om in het Engels te bloggen. Zit jouw ideale klant in Nederland of België, dan kun je beter in het Nederlands bloggen. Probeer je Duitsers aan te spreken? Blog in het Frans. Nee, Duits natuurlijk! 😉

Tweetalig

Wat je ook nog kunt doen, is je site twee- of zelfs meertalig opzetten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je in de reisbranche werkt. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. De eerste is subdomeinen: Dus bijvoorbeeld nl.voorbeeldsite.com en en.voorbeeldsite.com. Een andere optie is submappen: dan krijg je voorbeeldsite.com/nl en voorbeeldsite.com/en. Het ligt er maar net aan wat jij handig vindt!

Daarnaast zijn er handige WordPress plugins om makkelijk een meertalige site op te zetten en blogs in meerdere talen te publiceren zonder gedoe.

Wil je starten met bloggen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Ben je bang dat je writer's block krijgt? Blog je al, maar krijg je er weinig voor terug?

In de cursus Waardevol Bloggen leer je in 10 modules hoe je inspirerende, evergreen content schrijft én voor je aan het werk zet.


Vind je dit een interessant artikel? Sharing is caring! 👇🏻

Winkelwagen
Scroll naar top