Laatst had ik afgesproken met een bekende die net was begonnen met ondernemen. Zij wilde graag even mijn brain picken over het hoe en wat met haar website. Prima, doe ik voor vrienden. Tijdens het gesprek kwam ik erachter dat ze haar domein en hosting gauw even bij haar visitekaartjes, bij Vistaprint, had gekocht. Op haar visitekaartje werd namelijk om haar website gevraagd, en dat triggerde de gedachte “oja, dat moet ik ook nog”. En als je dan direct bij je visitekaartje je website kunt kopen, waarom dan ook niet? Nou, waarom niet, dat zal ik je vertellen.
Liever luisteren?
Er zijn honderdmiljoenmiljard aanbieders online waar je je domein of je hosting of allebei kunt kopen. Ik bied het ook aan. Niks mis mee. Maar wanneer je niet zo goed thuis bent in de achterliggende techniek, of nog niet zo goed weet wat je wilt of nodig hebt, is het niet handig om je domein en hosting haastig vast te leggen.
De kans is groot dat het toch niet helemaal is wat je in gedachten had, en dan moet je verhuizen. Maar een website verhuizen – of nog groter: een rebranding – is gedoe, dus het is aantrekkelijk om te blijven zitten waar je zit. Ook al is dat niet helemaal wat je op dat moment nodig hebt.
Dus voordat je halsoverkop dat domein vastlegt, of alvast een hostingcontract afsluit – HO. WACHT. STOP. Pas op de plaats!
Eerst even rustig alles op een rijtje zetten. Ik help je daar graag mee met de volgende tips:
1 – Denk na over wat je nodig hebt
Ik weet dat het moeilijk is als je net start, en ik ben ook veel te snel overal in gerold, maar het helpt ontzettend om een visie te hebben van hoe jouw bedrijf eruit gaat zien en welke rol jouw website daarin moet gaat spelen. Wat voor functionaliteiten moet jouw website allemaal hebben?
Ik heb daar recent een mooie blogpost over geschreven:
Dit is het allereerste wat je moet doen als je een website wilt maken
Ga ook na hoeveel ondersteuning en service je nodig hebt. Ga je bijvoorbeeld zelf netjes je updates en backups doen, of kun je dat beter uitbesteden? Wil je website door een professional laten bouwen, of wil je het zelf doen? Heb je daar ondersteuning bij nodig? Wil je bewust bezig met zoekmachineoptimalisatie? Dat zijn basic dingen om alvast helder te krijgen voor jezelf.
2 – Denk na over groeimogelijkheden
Denk niet alleen over de start en de nabije toekomst, maar ook over mogelijkheden die je in de toekomst misschien wilt uitproberen. Wil je bijvoorbeeld op den duur ook online lessen aanbieden, dan is het handig om voor een CMS (Content Management System) te kiezen wat in ieder geval een leeromgeving en een betaalomgeving kan ondersteunen.
Voor een eenvoudige starterswebsite kun je misschien nog wel toe met Software as a Service – zoals de website builder van Vistaprint. SaaS platforms zijn in eerste instantie heel gebruikersvriendelijk, maar wanneer je groeit als ondernemer groeit je website met je mee, en als je complexere dingen wilt gaan doen om jouw website echt voor je aan het werk te zetten, dan kan het opeens zomaar zijn dat zo’n SaaS platform het niet aanbiedt of ondersteunt.
Daarom ben ik er groot voorstander van om in het begin iets meer moeite te doen, iets meer tijd te investeren, en voor een self hosted website te gaan op basis van WordPress. Your future self will thank you.
Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻
3 – Kies het juiste platform
Ik heb het al even aangestipt, maar wil het nog even uitgebreid herhalen: Sta even stil bij wat voor software je nodig hebt om je website te bouwen. Het grootste verschil is dat tussen Software as a Service en self-hosted. Bij Software as a Service zit je vast aan de mogelijkheden van de aanbieder.
Bij self-hosted kun je het zo gek, of in ieder geval zo gepersonaliseerd, maken als je zelf wilt. Zo heb ik bijvoorbeeld WordPress runnen op mijn hoofddomein, waar mijn officiële website mee is gebouwd, maar heb ik op een subdomein een compleet andere soort software runnen voor mijn Customer Relations Management.
Maar het beste van self-hosted is dat jijzelf de eigenaar bent van je data en echt overal bij kunt mocht dat nodig zijn. En dat is vaker dan je op voorhand denkt.
Hier vind je meer informatie over het verschil tussen SaaS en self-hosted.
4 – Kies je domeinnaam verstandig
Dit is iets wat ik zelf dus totaal niet heb gedaan. Ik ben halsoverkop het ondernemerschap in gerold omdat Roots graag wilde dat ik me inschreef bij de KvK als freelance redacteur. Ik zag dat als een mooie kans om opnieuw in het ondernemerschap te stappen, en richtte me vooral op services die met tekstschrijven te maken hadden: bloggen voor derden, transcripties en correcties.
Na wat opties overwogen te hebben, koos ik voor de bedrijfsnaam Charlottes Tekst en Media, met als domeinnaam vanzelfsprekend charlottestekstenmedia.nl. Geen slechte keuze op het eerste gezicht, maar na een jaar kwam ik erachter dat dit niet mijn ding was. Ik richtte me steeds meer op de technische kant: webdesign en hosting. Mja, Tekst en Media doet het hem dus niet heel erg meer voor mij, dus de kans is groot dat ik een rebranding ga doen.
Moraal van het verhaal: Leer van mijn fout, denk beter na over je domeinnaam!
5 – Kies de juiste domeinextensie
Of misschien wel meerdere extensies. Een domeinextensie is dat stukje achter de punt, bijvoorbeeld .nl of .com of .be of .eu. Afhankelijk van jouw ambities en waar jouw doelgroep zit, kan het handig zijn om hier een specifieke keuze in te maken, of misschien zelfs meerdere domeinen op te kopen, als je wilt dat anderen die niet kunnen gebruiken.
Je kunt dan je website op één van die domeinen bouwen, dat is dan je hoofddomein. De andere domeinen kun je daarnaartoe laten verwijzen. Zo heb ik bijvoorbeeld niet alleen ecohobbit.nl in mijn bezit, maar ook ecohobbit.com.
En één van mijn klanten richt zich op de Nederlandse én de Belgische markt, en heeft daarom een .nl en een .be domein. De website is gebouwd op het .nl domein, en het .be domein verwijst door naar dat .nl domein.
9 van de 10 keer is een .nl domein hartstikke goed en passend, maar er zijn honderden mogelijkheden, ook .shop, .photo, .art, .earth, .club, om maar een paar te noemen. Dit kan jouw domeinnaam er soms net even meer uit laten springen, maar zorg wel dat het functioneel blijft, en bijdraagt aan jouw visie voor je bedrijf.
6 – Eerst domein, hosting kan altijd later
Heb je een supertof idee voor je domeinnaam, en wil je die zo snel mogelijk vastleggen voor een ander ermee aan de haal gaat? Dan is het goed om te weten dat je echt niet direct hosting erbij hoeft te kopen. Dat kan altijd later, wanneer je er daadwerkelijk aan toe bent om die website te bouwen.
Ook hoef je je domein en je hosting niet per se bij dezelfde partij af te nemen. Bij een goede domeinregistrar kun je namelijk aangeven dat jouw domein naar de nameservers van jouw gewenste hostingaanbieder moet verwijzen. Kun je dat niet zelf instellen? Dat kun je het vaak wel via de klantenservice laten doen.
7 – Laat je adviseren
Heb je echt geen idee waar je je in begeeft en lijkt alles één pot nat? Laat je dan adviseren, zodat je geen miskoop doet en direct jouw digitale stukje grond koopt bij een aanbieder die bij jou past. Dit soort adviesgesprekken hoeft echt niet veel te kosten, en kunnen zelfs gratis zijn. Misschien is er wel iemand in je omgeving met veel affiniteit op het gebied van websites die jou kan helpen om te bepalen wat je nodig hebt. Veel hostingaanbieders en domeinregistrars kun je via chat support wel bereiken voor vragen.
En tot slot: Webdesigners zoals ik zijn ook vaak bereid om dit soort gesprekken gratis aan te bieden. Het kan ons namelijk zomaar een leuke klant opleveren!
Doe mee met de digitale schoonmaakchallenge! In 10 dagen help ik jou om de bezem door jouw digitale leven te halen en jouw online footprint wat in te krimpen.
Hiermee schrijf je je in voor de nieuwsbrief. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.