Om snel een duidelijke en overzichtelijke blogpost te schrijven, is het belangrijk om te beginnen met een simpele outline. Dit kun je doen in je editor zelf, in je tekstverwerkingsprogramma, in Trello – wat je maar fijn vindt. Deze outline is jouw houvast. Zie het als de steekwoorden van een presentatie!
👩🏻💻 1 – Kies een duidelijk onderwerp
Ten eerste is het belangrijk om een duidelijk onderwerp te kiezen. Vaak is het onderwerp ook min of meer je titel (of op zijn minst je werktitel). Het onderwerp van deze blogpost is bijvoorbeeld het maken van een blogpost outline.
Heb je een heel groot onderwerp waar je over wilt schrijven, of is het een vrij algemeen, overkoepelend onderwerp waar je heel veel over te vertellen hebt? Breek dat dan op in kleinere subonderwerpen, waar je meerdere blogposts van maakt. Zo zijn je blogposts meer gefocust!
👩🏻💻 2 – Bedenk wat het doel is van je blogpost
Wat wil je met deze blogpost bereiken? Wil je de lezer inspireren, informeren, wil je hem of haar voorbereiden op een product of dienst onderaan de pagina? Zorg dat je dit helder voor ogen hebt. Zo kun je ook een duidelijke call to action formuleren aan het eind van je verhaal.
👩🏻💻 3 – Brainstorm wat je wilt vertellen
Wat wil je vertellen over je onderwerp? Soms is dat een duidelijk stappenplan, zoals in deze blogpost. Andere keren is het was losser omlijnd. Als je bijvoorbeeld een boek bespreekt, dan kun je je blogpost opdelen in stukjes over de auteur, over het onderwerp van het boek, jouw leeservaring, wat je ervan geleerd hebt, en wat algemene feitelijke informatie.
Door deze delen alvast aan te geven met tussenkopjes, geef je structuur aan je tekst. Aan de ene kant maakt het het beginnen aan een blogpost een stuk makkelijker, aan de andere kant bakent het ook heel duidelijk af wat je wel en niet gaat behandelen.
👩🏻💻 4 – Bepaal je volgorde
Dat je weet wat je wilt vertellen over je onderwerp, betekent nog niet dat dit de handigste volgorde is. Kijk hier even goed naar, sleep je tussenkopjes een beetje rond als dat nodig is. In de WordPress Gutenberg block editor kan dat heel makkelijk, zelfs als je na afloop toch nog wat wilt wijzigen in de volgorde.
👩🏻💻 5 – Van outline naar blogpost
Tijd om te schrijven! Je hebt het belangrijkste voorwerk gedaan. Tijd om de boel in te vullen! Met zo’n outline maak je het jezelf heel makkelijk. Je hoeft geen lange lappen tekst te schrijven, één of twee alinea’s kunnen al voldoende zijn om je punt te maken. Zo houd je het ook leuk voor jezelf.
👩🏻💻 6 – Inleiding en slot
Een overzichtelijke blogpost heeft natuurlijk een kop, romp en staart. De romp heb je net geschreven. Nu hoef je alleen nog een inleiding te schrijven en netjes af te ronden.
Een inleiding hoeft niet lang te zijn. Liever niet zelfs! De inleiding is min of meer een samenvatting van wat je lezer kan verwachten: schrijf bijvoorbeeld over waar je inspiratie voor deze blogpost vandaan kwam, waar je blogpost over zal gaan en vooral: wat je lezer eraan heeft.
Als slot heb je verschillende mogelijkheden, afhankelijk van wat voor blogpost je net geschreven hebt. Zo kun je een conclusie geven, een samenvatting maken (vooral als je artikel erg lang is, of uit veel punten bestaat), of mijn favoriet: de call to action. Hierin spoor je je lezer aan om iets te doen, bijvoorbeeld een comment achterlaten, op een link klikken, iets kopen of contact opnemen. Net wat je doel is met deze blogpost.
Kortom: Je kunt je schrijfproces flink versnellen door voor jezelf duidelijk te maken waar je over schrijft, waarom, welke punten je wilt maken. Dan schrijf je binnen een zucht en een scheet de inhoud. Vergeet niet om een pakkende introductie te schrijven en netjes af te sluiten!
Aan de slag met waardevolle content

