Als ondernemer ben je natuurlijk ook regelmatig toe aan vrije tijd en vakantie. Op het moment dat dit artikel wordt gepubliceerd, loop ik zelf ergens met mijn tentje en slaapzak op de rug door de UK. Ik heb geen laptop mee om te werken, maar toch ligt mijn bedrijf niet stil, en kan ik rekenen op wat passief inkomen. Hoe heb ik dat geregeld?

Kleine disclaimer: Passief inkomen is natuurlijk nooit helemaal passief. Je doet vooral van tevoren veel werk, door een digitaal product te maken. Afhankelijk van jouw soort passief inkomen, kun je ook het verkoopproces voor een groot deel of soms zelfs helemaal automatiseren. Maar er blijft in de meeste gevallen altijd een menselijke factor die je niet helemaal kunt automatiseren.

Daarnaast wil ik wel eerlijk zijn: Dit passieve inkomen is nog lang geen vol maandsalaris, meer een extraatje terwijl ik weg ben. Ik ben namelijk pas 2 jaar ondernemer. Maar wanneer je met de tijd meer van dit soort inkomstenstromen opzet, wordt die basis van passief inkomsten natuurlijk steeds groter. Als je het goed aanpakt soms zó groot, dat het wél een fatsoenlijk maandinkomen is.

1 – Vast bedrag per maand

Ik keer mezelf een vast bedrag per maand uit. Dit is voor mij de basis. Mijn inkomen wisselt heel erg omdat webdesign vaak gaat om grotere opdrachten die langer dan een maand omvatten. Daarom zorg ik dat ik mezelf een vast bedrag uitkeer. Zo schommelt mijn vrij te besteden bedrag op mijn privérekening veel minder, en heb ik ook in mindere maanden wat te besteden.

2 – Cheat sheets

Naast 1 op 1 maatwerk bied ik ook cheat sheets: dit zijn hulpjes voor het schrijven en ontwerpen voor de belangrijkste pagina’s op jouw website. Deze zijn te koop in mijn webshop, en omdat ik hier verder niks actief voor hoef te doen, is dit mooi passief inkomen terwijl ik op vakantie ben.

Natuurlijk verkopen die cheat sheets zichzelf niet. Daarom heb ik hier een systeem van funnels en advertenties voor opgezet. Zo heb ik het verkoopproces geautomatiseerd. De eerste keer dat er een “verrassingsmailtje” over de verkoop in mijn inbox zat, was ik echt door het dolle heen!

Hier vind je de cheat sheets

3 – Abonnementen

Naast maatwerk en online producten, bied ik ook abonnementen aan: webhosting en onderhoud. Dit zijn abonnementen die jaarlijks verlengd worden, dus zo bouw ik jaar na jaar aan extra passief inkomen. Hoe meer klanten zo’n abonnement bij mij afnemen, hoe groter mijn stabiele basis wordt, terwijl ik er maar weinig tijd aan hoef te besteden.

4 – Affiliate inkomen

Op mijn ecoblog maak ik veelvuldig gebruik van affiliate links. Dit zijn links met een persoonlijke code, en als iemand dan via zo’n link iets koopt, dan ontvang ik van de verkoper een kleine commissie als beloning. Omdat mijn blog veelvuldig wordt gevonden via zoekmachines, hoef ik hier ook weinig actief aan te doen, behalve voor mijn vakantie wat nieuwe blogs vooruit plannen.

Kort samengevat: Ik ga ten eerste heel slim met mijn inkomsten om. Daarnaast heb ik verschillende passieve verdienmodellen en laat ik mijn websites voor mij werken. Zo zorg ik ervoor dat mijn inkomsten niet volledig stil liggen wanneer ik er zelf even tussenuit ben.

Scroll naar boven