Dit zijn mijn 5 pijlers voor een duurzame website

Duurzaamheid is een best wel subjectief begrip. Het is heel context-afhankelijk, en in veel gevallen kun je beter praten in termen van “meer duurzaam” en “minder duurzaam” dan absoluut wel of niet duurzaam. Duurzaamheid is niet alleen een ding op zich, het moet ook in dienst staan van functionaliteit. Want wat heb je aan een duurzame website, als hij niet voor jou werkt? In dit artikel geef ik je mijn 5 pijlers als houvast om een duurzame website te ontwerpen, of jouw website te verduurzamen.

Wat is duurzaamheid?

Laten we wel wezen: De duurzaamste website is een website die niet bestaat. Net zoals de duurzaamste mens de mens is die nooit geboren wordt. Maar daar heb je in de praktijk natuurlijk helemaal niks aan.

Liever kijk ik er tegenaan zoals Babette Porcelijn, de schrijfster van het fantastische boek “De Verborgen Impact”. Om een hoop positieve impact te kunnen maken, is het vaak nodig om eerst een klein beetje negatieve impact te maken.

Stel je voor dat je een boek schrijft om mensen te inspireren duurzamer te leven. Dat is in potentie heel veel positieve impact op ons milieu, op onze aarde. Maar om dat te kunnen bereiken, moet je eerst een klein beetje negatieve impact maken: namelijk het produceren van die boeken. Die initiële negatieve impact valt uiteindelijk in het niet bij de enorme positieve impact die je ermee maakt. En in dat stukje negatieve impact kun je keuzes maken, om die negatieve impact zo laag mogelijk te houden. Dát is voor mij duurzaamheid.

Waarom zou je een duurzame website willen?

Dat kun je ook op je website toepassen: Als duurzame ondernemer wil jij met je werk de wereld een stukje mooier maken. Maar om je bedrijf te runnen en om je doelgroep te bereiken, moet je eerst een stukje negatieve impact op de aarde maken. Dat is onvermijdelijk. En dat is ook helemaal niet erg als we met zijn allen netjes binnen de draagkracht van onze aarde blijven.

Maar we zitten ver over de grens heen. Earth Overshoot Day valt ieder jaar vroeger. Op dit moment verbruikt het internet zo’n 4% van het totale wereldwijde energieverbruik. Naar schatting zal dat rond 2040 zo’n 14% zijn. 1)

Het helpt dus enorm als iedereen zijn website gaat verduurzamen, en ook zinnig met het internet om zou gaan, om die energieslurperij – en dus de uitstoot – binnen de perken te houden.

Maar hoe bouw je dan een website die én functioneel én gebruikersvriendelijk is én ook nog eens duurzaam?

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

1 – Geen loze data

Het eerste wat je voor jezelf helder moet hebben is of je eigenlijk wel een website nodig hebt. Wat gaat de functie van jouw website zijn? Is het alleen maar een visitekaartje of een CV, dan kun je het net zo goed klaarspelen met alleen een LinkedInprofiel.

Denk van tevoren goed na over wat je op jouw website wilt zetten en wat voor functie die voor jou gaat vervullen. Voor veel nieuwe-generatie-ondernemers, om het zo maar te noemen, is de website echt de centrale hub waar het allemaal om draait. Dit is waar al jouw marketing naartoe leidt, dit is waar je leads genereert en waar vaak de transactie plaatsvindt.

Dus zorg dat alles op jouw website functioneel is, en verwijder loze data die geen doel meer dient.

2 – Wees waardevol

Zoals ik al zei: Om veel positieve impact te maken, is het praktisch altijd wel nodig om eerst een beetje negatieve impact te maken. Je moet met je bedrijf eerst een beetje negatieve negatieve impact maken om mensen te bereiken, om ze te helpen, en om een groter positief verschil te kunnen maken. Dus zorg ervoor dat die negatieve impact daadwerkelijk de moeite waard is! Zorg dus dat wát je op die website zet, ook daadwerkelijk waardevol is, en niet alleen lekker voor je eigen ego.

Kleine sidenote: Waardevol neem ik dan behoorlijk breed. Dat hoeven niet alleen tips en tutorials te zijn waarmee je iemand direct een stap op weg helpt, maar het kan ook het delen van jouw visie zijn, zodat potentiële klanten kunnen bepalen of jullie een goede match zijn. Of een goede salespagina, waardoor iemand daadwerkelijk een goede afweging kan maken of jouw product ze gaat geven wat ze zoeken.

3 – Efficiëntie

Zorg dat jouw processen efficiënt zijn. Efficiëntie heeft verschillende facetten. Ten eerste de manier waarop je je website en aanverwante services, bijvoorbeeld emailmarketing, inzet om klanten te werven en aan jou te binden. Ofwel: conversieoptimalisatie. Hoe efficiënter jouw processen, hoe minder energie er per saldo gebruikt hoeft te worden.

Maar ook het begrip efficiëntie kun je breder trekken, door automatisering in te zetten zodat jij zelf meer tijd hebt om te besteden aan de dingen die jij belangrijk vindt. Bijvoorbeeld meer tijd en aandacht voor je klanten zelf, in plaats van je acquisitie en marketing. Of juist inzetten op passieve inkomstenstromen, als je burnoutgevoelig bent en geen 40 uur werk in de week trekt, of juist een betere balans wilt met opladen in de natuur, zodat je meer mentale energie hebt om aan anderen te geven, of vrijwilligerswerk.

Als laatste kun je het ook heel technisch zien: Bijvoorbeeld de manier waarop je je statistieken verzamelt, of de service die je gebruikt om afspraken te boeken: Doe je dat volledig op je eigen server, of besteed je het uit aan een andere partij en implementeer je alleen “de voorkant” op jouw website, waardoor er weer meer datakilometers nodig zijn?

4 – Groene techniek

Naast je website zelf kun je ook de techniek eromheen verduurzamen: Kies bewust voor groene hosting, liefst van een partij die meer doet dan alleen groene energie inkopen. Bijvoorbeeld de restwarmte van de datacenters gebruiken om kantoren of huizen te verwarmen. Of specifiek investeren in eigen groene energie.

Waar je ook een bewuste keuze in kunt maken, is de plaats waar jouw website gehost wordt. Stel dat jouw doelgroep zich voor het overgrote deel in Nederland bevindt, zorg dan dan jouw website ook daadwerkelijk in Nederland gehost wordt. Zo hoeven er minder datakilometers afgelegd te worden wanneer iemand jouw website bezoekt.

Host je jouw website aan de andere kant van de wereld, ver weg van jouw doelgroep, dan moet al die data veel verder reizen. Al die infrastructuur – de datacenters, knooppunten, routers, signaalversterkers – dat verbruikt allemaal energie. Ook hier kun je dus duurzame keuzes in maken.

5 – Maak bewuste duurzame keuzes in het grote geheel

Natuurlijk is digitalisering en technologie niet alleen slecht en vervuilend. Integendeel! Het internet is namelijk een ontzettend slimme, handige en efficiënte manier om kennis en ervaring te delen, om met nieuwe denkbeelden in aanraking te komen, om nieuwe mensen te leren kennen en elkaar te helpen.

Ook is online ondernemen, de vormen van passief inkomen die daarmee gepaard kunnen gaan, ontzettend waardevol voor mensen die zich niet thuisvoelen in een normale baan – bijvoorbeeld omdat een kantoor te overprikkelend is, omdat ze zichzelf overwerken met de norm van 40 uur in de week, omdat ze kinderen hebben of mantelzorger zijn, noem maar op.

Technologie en digitalisering gaan een steeds grotere rol spelen in ons leven. Daarom is het, naast jouw duurzame website, belangrijk om je heel bewust te zijn van de milieu-impact die jouw digitale activiteiten hebben, en welke ouderwetse, analoge tegenhangers er zijn. Zo kun je bewuste keuzes maken: Wanneer is een online optie het beste, en wanneer een offline optie?

Denk bijvoorbeeld aan afspraken met klanten. Veel daarvan doe ik via videochat, omdat dat duurzamer en efficiënter is dan naar elkaar toe reizen. Maar woont iemand in de buurt, dan spreken we natuurlijk in real life af, zodat we lekker op de fiets of wandelen elkaar kunnen meeten.

Ofwel: Is technologie de beste oplossing voor jouw probleem, of een deel van de oplossing? Wanneer is het misschien duurzamer om voor een online oplossing te kiezen? En in welke mate is permanente digitale verbondenheid of opslag nodig?

Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je bezig gaat met je website en het online deel van jouw onderneming. Neem ze als guidelines, als houvast om jouw website zo duurzaam mogelijk vorm te geven. Zo kunnen we het internet een mooiere, duurzamere plek maken, die zoveel mogelijk onze toekomst ondersteunt en zo weinig mogelijk afbreuk doet aan onze aarde.

Bronnen

  1. Sustainable Web Design, Tom Greenwood

Wil jij ook een duurzame website?

Het begint allemaal bij het onder ogen komen van je huidige duurzaamheidsscore en het vinden van jouw specifieke verbeterpunten. Get started now!

Laat een Website Sustainability Audit uitvoeren Doe het zelf met de masterclass "Verduurzaam je eigen website"
Scroll naar boven