4 redenen waarom jij blijft steken bij het bouwen van je website (+ oplossingen!)

Ken je dat? Je bent startend ondernemer. Je wilt zelf je website bouwen. Kun je best. Maar toch blijf je de lancering van jouw site maar uitstellen. Je blijft constant dingen toevoegen. Het is nooit af. Hoe komt het dat jij blijft steken bij het bouwen van je website, en hoe los je dat op?

1 – Geen duidelijk overzicht

Een van de redenen kan zijn dat je geen goed overzicht hebt van wat je allemaal nodig hebt en wilt vertellen op je website. Zo blijven er constant dingen op je pad komen waarvan je denkt “oja, dat moet ik ook nog toevoegen voor ik mijn website live gooi”. En zo blijf je bezig.

Tip: maak een overzichtelijke afvinklijst van welke pagina’s je nodig hebt om te starten en welke informatie daarop moet staan. Heb je alles afgevinkt? Dan is het tijd om je website te lanceren! Extra functies kun je altijd later toevoegen. Vind je dit lastig of ben je bang iets te vergeten? Download dan mijn checklist.

2 – Perfectionisme

Die kleur groen is het nét niet helemaal. Je wilt tóch een ander lettertype. En de verhouding tussen de grootte van kop 2 en kop 3 is nog niet optimaal op tablet… En zo kun je compleet verzanden in perfectionisme wanneer je zelf je website vormgeeft. Ik ken het hoor 😉

Tip: Houd jezelf alert: maakt het écht heel erg uit wanneer je site niet 100% perfect is? Zorg in ieder geval dat alles functioneel klopt. Ga voor 90% goed, lanceer je nieuwe website, en houd een lijstje bij van schoonheidsfoutjes die je spot. Die kun je dan eens per week allemaal oplossen tijdens je onderhoudsrondje.

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

3 – Zoveel te leren

WordPress is groot, flexibel, en in principe kun je er alles mee wat je maar kunt verzinnen. Je bent nooit uitgeleerd – en ik wil ook niet pretenderen dat ik alles weet. WordPress zelf blijft ontwikkelen, er blijven wereldwijd teams bijkomen die prachtige themes en plugins maken, en wat er al bestaat wordt regelmatig geüpdated en geüpgraded.

Ook als webdesigner verzand ik regelmatig in het leren van nieuwe dingen. Dan wil een nieuwe klant bijvoorbeeld een functie op de website waar ik me nog nooit mee bezig heb gehouden, en dan ben ik zo een halve of een hele dag kwijt aan de perfecte plugin vinden. Laatst ben ik begonnen met wat basic php leren, omdat geen enkele gratis plugin deed wat ik wilde, en een premium plugin voor de klant in kwestie geen optie was 😅

Kijk, als je dat leuk vindt, is dat niet erg. Maar op een gegeven moment moet je knopen doorhakken. Ook hier: ga voor 90% goed. Verbeteren kan altijd nog. Eerst maar eens online zichtbaar worden.

Tip: Ben je veel tijd kwijt aan het leren omgaan met WordPress of het vinden van die ene perfecte plugin? Overweeg dan om een expert (hoi, that’s me!) om hulp te vragen. Soms is het echt niet nodig om het hele bouwproces uit handen te geven – soms kun je in 5 tellen een gouden tip krijgen.

4 – Geen idee wat je moet schrijven

Ook al gaat het bouwen van je website je technisch goed af, soms kun je alsnog blijven steken. Op de teksten. Teksten kunnen je website maken of breken. Goede teksten laten zien wie jij bent, wat je doet, hoe jij anderen kunt helpen en hoe ze in contact met jou komen. Voor sommigen komt schrijven als second nature. Voor anderen is het lastiger. Maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen het kan! Je moet alleen even de goede prikkels krijgen zodat dat verhaal loskomt bij jou.

Tip: Maak gebruik van writing prompts. Dit zijn sturende vragen om jou te helpen om je webteksten te schrijven. Mijn cheat sheets zijn precies dat: schrijfhulp en designtips in één.

23 tips om zelf je website te verduurzamen

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn ebook met praktische, direct toepasbare tips cadeau.

Hiermee schrijf je je in voor de nieuwsbrief. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Scroll naar boven