Waarom Elementor eigenlijk overbodig is geworden

Eén van de bekendste en populairste builders voor WordPress is Elementor. Veel mensen die zelf hun website willen bouwen, maar niet per se supertechnisch onderlegd zijn, grijpen naar deze tool – omdat dit is waar ze van gehoord hebben. Maar ik heb een mening over Elementor: namelijk dat het overbodig is, en onnodig zwaar. Waarom eigenlijk? En wat voor alternatieven zijn er?

Wat is Elementor?

Elementor is een zogenaamde “builder” voor WordPress. Ofwel: Je kunt er mooie pagina’s mee bouwen, en kunt daarmee bepaalde styling standaarden van je thema overrulen. Bijvoorbeeld hoe je header eruit ziet, en hoe elementen op de pagina geplaatst zijn.

Waarom is Elementor overbodig geworden?

WordPress heeft natuurlijk een eigen standaard editor waarin je pagina’s en berichten kunt maken. Vroegâh was dat een tekstverwerker-achtig ding waarmee je beperkte mogelijkheden had qua design. Sommigen van jullie die al wat langer met WordPress werken zullen zich dat vast nog wel herinneren. In die tijd was Elementor een heel zinnige tool

Een paar jaar geleden heeft WordPress een transformatie ondergaan. De “classic editor” zoals hij heette, is vervangen door de Gutenberg editor. Een blokkenbouwer. Een builder. Net als Elementor en vergelijkbare tools. Hoe handig! Dan heb je daar niet meer een aparte plugin voor nodig!

Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻

Hoe zit het met duurzaamheid?

Naast dat Elementor om praktische redenen dus overbodig is geworden, zijn dit soort plugins vaak erg zwaar. Ze zijn gemaakt voor gebruikersvriendelijkheid, voor mensen die gewoon zelf een mooie website in elkaar willen beunen, zonder technische kennis. Niet om zo lichtgewicht mogelijk te zijn, maar om zo makkelijk mogelijk alles te kunnen.

Wat resulteert in een hoop extra scripts en daarmee data op je pagina’s die eigenlijk niet nodig zijn. Zonde. Want dit zorgt voor extra dataverkeer, wat aan de ene kant extra CO2 uitstoot, en aan de andere kant je website trager maakt.

Alternatieven

Anyway, de geïntegreerde Gutenberg editor van WordPress werkt net zo makkelijk en en vele malen lichtgewichter!

Om er optimaal gebruik van te maken, kies ik voor een lichtgewicht, flexibel thema zoals Astra of Kadence. Gutenberg heeft zelf al een heel aantal standaard blokken die je kunt gebruiken en customizen, maar zelf kies ik graag voor Kadence Blocks of Spectra als aanvulling. Net wat meer mogelijkheden.

Een stuk lichtgewichter dan Elementor, en minstens zo gebruikersvriendelijk.

23 tips om zelf je website te verduurzamen

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en krijg mijn ebook met praktische, direct toepasbare tips cadeau.

Hiermee schrijf je je in voor de nieuwsbrief. Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Scroll naar boven