Een tijdje geleden ontdekte ik de Website Carbon Calculator: een tool waar je je URL invoert, en hij berekent hoe “dirty” jouw website is. Wel of geen groene hosting en CO2-uitstoot. Ik heb mijn blog ingevoerd en mijn zakelijke website, maar ik schrok nogal van de verschillen. Ik stopte het gevoel ver weg. Tot een andere webdesigner me er laatst op wees. Ja, leg dat maar eens uit. Tijd om de waarheid onder ogen te zien: Hoe kan een website zo dirty zijn, terwijl hij toch op groene energie gehost wordt? Ik zoek het uit.
Update maart 2022: Ik heb inmiddels mijn hele website verduurzaamd, en specialiseer me tegenwoordig in CO2-bewust webdesign!
De verschillen en overeenkomsten
Ik heb dus twee websites om te vergelijken met die Website Carbon Calculator: aan de ene kant mijn zakelijke website, dat is deze. Aan de andere kant mijn ecoblog CherryCharlie.nl.
CherryCharlie is flink wat groter dan mijn zakelijke website, heeft veeeeeel meer bezoekers en paginaweergaven per maand, maar is tóch veel schoner dan mij zakelijke website. Dat verwacht je toch andersom?
Om te beginnen, leg ik beide websites eerst even naast elkaar:

CherryCharlie.nl

CharlottesTekstEnMedia.nl
* Gemiddelde over sept, okt, nov 2021
Ook al stoot CT&M per jaar veel minder uit dan CherryCharlie, de hoeveelheid CO2 per paginabezoek is meer dan 6x zo hoog! (Het wereldwijde gemiddelde ligt trouwens op 1,76 gram CO2.)
Dit vind ik bijzonder, want beide websites worden op hetzelfde groene pakket gehost, zijn allebei met WordPress gebouwd, en ik heb bij beiden hetzelfde thema en dezelfde blokkendoos gebruikt om ze te bouwen. Bij beiden heb ik Mailerlite en Google Tag Manager geïmplementeerd.
Waarom is het verschil dan zo groot? Ze zijn aan de achterkant bijna identiek – of toch niet?
Mijn theorieën
Op de hoogte blijven van mijn duurzame webtips en filosofische hersenspinsels?
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief 👇🏻
Subdomeinen
Zou het kunnen dat die CO2-uitstoot beïnvloed wordt door het feit dat CT&M een aantal subdomeinen heeft met extra WordPress installaties? Dit doe ik om rustig websites te kunnen bouwen voor klanten die al een website hebben, zodat die bereikbaar blijft.
Maar nee, de CO2-uitstoot word echt per pagina berekend. Dus die subdomeinen worden niet meegerekend. Zo is het blogarchief op CT&M “slechts” 71% dirtier dan de rest van de bestaande websites, mijn biopagina 50-50, en mijn vorige blogpost telt ook op tot 71%. Minder dramatisch dan de homepage, maar nog steeds niet wenselijk voor iemand die zoveel mogelijk duurzaam leeft en werkt!
Aantal plugins
Telt het aantal plugins dan mee? Dat lijkt me eigenlijk ook sterk – tenzij die plugins allemaal actief zijn op de homepage.
Soort plugins
Dit lijkt me een heel legitieme theorie. Ik denk dat de soort plugins die op de homepage actief zijn, zeker invloed kunnen hebben op hoe schoon of vies je website is. Zo heb ik hier op CT&M een Facebook pixel geïnstalleerd om social media advertenties te kunnen inzetten.
Ook heb ik een webshop, met in de headerbalk een winkelmandje en een inlogmogelijkheid voor terugkerende klanten. Op CherryCharlie heb ik dat niet. Het zijn misschien kleine icoontjes, maar er zit natuurlijk een flinke hoeveelheid code achter om het te kunnen laten functioneren!
Plan van aanpak
Om dit allemaal in één blogpost uit te diepen, is een beetje teveel van het goede, maar het is zeker interessant om te onderzoeken en vervolgens te verbeteren!
Ik ga in ieder geval alle websites die ik in beheer en gebouwd heb, eens door die calculator halen en kijken wat de verschillen en overeenkomsten zijn op de homepage, in de header, en in de footer. Ik denk namelijk dat de plugins die actief zijn in de header en footer een flink verschil kunnen maken. Dat zal vast interessante resultaten opleveren!
No shame
Ben je nieuwsgierig geworden, heb je je eigen website door de Website Carbon Calculator gehaald en was je niet zo blij met het resultaat? Schaam je niet, daar kunnen ontzettend veel redenen voor zijn – misschien is jouw website wel veel complexer dan het gros van alle websites die er bestaan!
Natuurlijk is het wel belangrijk om te onderzoeken waar die impact dan vandaan komt en te overwegen of je dat onderdeel écht nodig hebt.
Hier is het laatste woord nog niet over gescheven!
Wil jij ook een duurzame website?
Het begint allemaal bij het onder ogen komen van je huidige duurzaamheidsscore en het vinden van jouw specifieke verbeterpunten. Get started now!