Duurzame ondernemer?
Dan ook een duurzame website!

Leer wat jij kunt doen om jouw website te verduurzamen met de Website Sustainability Audit en bewijs met het rapport dat jouw website duurzaam gebouwd is.

Zonder inzicht kom je geen stap verder

Jij houdt je bezig met duurzaam ondernemen. En je realiseert je dondersgoed dat jouw website óók grondstoffen en energie kost, en dus milieu-impact heeft. Je wilt dus het liefst ook dat jouw website zo duurzaam mogelijk is. En dat je dat ook duidelijk kunt maken aan de buitenwereld. Met concrete cijfers.

Maar hoe weet je wat een duurzame website is? Hoe meet je dat? En wat nou als de resultaten tegenvallen, hoe pak je ze dan aan?

Als duurzaam webdesigner bouw ik niet alleen lichtgewicht websites die weinig CO2 uitstoten, ik kan jou ook helpen om je bestaande website te verduurzamen. Met een uitgebreide analyse, interpretatie van de resultaten, en natuurlijk een vertaalslag naar praktische to do’s om jouw website te verduurzamen.

Charlotte Bax, duurzaam webdesigner
Voorbeeldrapporten

Jouw website, maar dan duurzamer

  • Krijg uitgebreid inzicht in de CO2-uitstoot van jouw website, zodat je weet hoe het ervoor staat;
  • Met persoonlijke, concrete verbeterpunten weet je precies hoe je je website kunt verduurzamen;
  • Met mijn seal of approval bewijs je aan de buitenwereld dat jouw website écht duurzaam is!
Ik geloof heilig dat ICT’ers een impact kunnen hebben op een duurzamere wereld. Daarom heb ik ook het Duurzaam Datalab opgericht. Voor de website heb ik Charlotte een ‘sustainability audit’ laten uitvoeren. Ondanks dat mijn functionele wensen voor de website uitgekomen waren stelde ze toch een aantal aandachtspunten vast waarmee de website duurzamer kon worden. De website draaide bijvoorbeeld wel bij een duurzame hosting partij maar op de website stonden diverse quizes waarbij zwerfafvalfoto’s gebruikt werden die met een app vastgelegd waren. De externe server waarop de zwerfafval foto’s staan bleek niet duurzaam gehost. Oeps. Wij zijn daarom toch maar teruggegaan naar de tekentafel.

Zo’n ‘sustainability audit’ zou eigenlijk standaard onderdeel moeten zijn van het bouwen van een website.
Nico

Bewijs dat jouw website duurzaam is met een onafhankelijk seal of approval

In het kort voer ik een uitgebreide duurzaamheidsaudit uit van jouw website. Naar aanleiding van de resultaten geef ik jou concrete verbeterpunten en geef ik je advies waar je het meeste kunt winnen. Zo kun je zelf of in samenwerking met jouw webdesigner naar keuze je website herzien.

Met het eindrapport en seal of approval kun je vervolgens aantonen hoe duurzaam jouw website is.

Website Sustainability Audit

Quick audit

€497


  • Analyse van alleen jouw hoofdpagina’s
  • Gedetailleerd technisch overzicht van de resultaten
  • Rapport (1 jaar geldig)
  • PDF met persoonlijke verbeterpunten
  • Bij een goed, zeer goed of uitstekend resultaat: Seal of approval (1 jaar geldig)
  • Toevoeging aan de openbare database van geteste websites

Full audit

€697


  • Analyse van complete sitemap
  • Gedetailleerd technisch overzicht van de resultaten
  • Eerste rapport
  • Adviesgesprek
  • PDF met persoonlijke verbeterpunten
  • Na 3 maanden tweede analyse van complete sitemap inclusief technisch overzicht
  • Eindrapport (1 jaar geldig)
  • Bij een goed, zeer goed of uitstekend resultaat: Seal of approval (1 jaar geldig)
  • Toevoeging aan de openbare database van geteste websites

Veelgestelde vragen

Ik beoordeel 3 dingen tijdens de Website Sustainability Audit: hosting, CO2-uitstoot per pageload en third parties. Hiervoor gebruik ik de tools van The Green Web Foundation, Digital Beacon en Are My Third Parties Green. Deze kun je ook zelf gebruiken.

Je betaalt niet voor de kale cijfers, maar voor de interpretatie, het spotten van overkoepelende patronen en het praktische advies waarmee je aan de slag kunt om jouw website te verduurzamen. En daarnaast natuurlijk voor het feit dat een onafhankelijke partij zegt dat jouw website duurzaam is, in plaats van “wij van wc-eend adviseren wc-eend”.

Quick audit

  1. Na aankoop van de quick audit in de webshop krijg je een mail van mij met wat huiswerk.
  2. Zodra je je huiswerk hebt ingevuld, kan ik jouw audit doen!
  3. Binnen 14 dagen krijg je de resultaten, je rapport en verbeterpunten toegemaild.
  4. Heb je een goed, zeer goed of uitstekend resultaat? Dan krijg je ook een stukje code met mijn seal of approval voor op je website.
  5. Een samenvatting van jouw resultaten wordt gepubliceerd in een openbare database.

Full audit

  1. Na aankoop van de full audit in de webshop krijg je een mail van mij met wat huiswerk. Na het invullen van je huiswerk kun je direct het adviesgesprek boeken.
  2. Zodra je je huiswerk hebt ingevuld, kan ik jouw audit doen!
  3. Binnen 14 dagen krijg je de resultaten en je rapport toegemaild.
  4. Tijdens het adviesgesprek neem ik je uitgebreid mee in de resultaten, wat je allemaal kunt verbeteren, wat jouw quick wins zijn en hoe je dat het beste kunt aanpakken. Ook kun je me vragen stellen over je resultaten. Na afloop krijg je je verbeterpunten natuurlijk ook nog toegemaild.
  5. Jijzelf of jouw webdesigner gaat aan de slag met het verduurzamen van je website.
  6. Na 3 maanden doe ik een nieuwe audit. Je krijgt dan de nieuwe resultaten en het eindrapport toegemaild.
  7. Heb je een goed, zeer goed of uitstekend resultaat? Dan krijg je ook een stukje code met mijn seal of approval voor op je website.
  8. Een samenvatting van de resultaten van de tweede audit wordt gepubliceerd in een openbare database.

Is het je eerste Website Sustainability, dan zou ik voor een full audit gaan. Ook wanneer je al wel eerder een WSA hebt gehad, maar je site helemaal over de kop hebt gegooid.

Heb je al eerder een WSA gehad en heb je nauwelijks wat veranderd? Of weet je al dat de website duurzaam is, maar wil je graag nog bevestiging van een onafhankelijke derde partij? Dan kun je het beste de quick audit kiezen.

Het Website Sustainability Audit rapport is natuurlijk een momentopname van de dag van testen. Wanneer je vervolgens aan je website gaat sleutelen, is het rapport natuurlijk verouderd. Wanneer je heel bewust duurzaam omgaat met je website, hoeft dat geen drama te zijn. Ga je echter nonchalant om met je datagebruik, dan kunnen er flinke verschillen ontstaan. Daarom is een rapport slechts een jaar lang geldig.

Jazeker! Je kunt na een jaar een nieuwe audit laten doen. Je krijgt dat een vers rapport en seal of approval.

Het idee van de publieke database is een stukje transparantie. Je kunt hierin zien welke websites getest zijn, wanneer, en wat hun gemiddelde, hoogste en laagste scores waren. Ook kun je hier vinden of een seal of approval nog actueel is of niet.

Het Website Sustainability Audit rapport en seal of approval zijn alleen een oordeel van de website, niet van het volledige bedrijf.

In theorie is het zeker mogelijk om op de dag van testen een duurzame website te hebben, en de volgende dag de boel om te gooien naar iets wat ontzettend zwaar is qua data en uitstoot. (Maar waarom zou je dat als bedrijf willen? Lichtgewicht is ook een betere gebruikerservaring.)

Omdat de gebruikte tools publiek beschikbaar zijn, is het ook mogelijk om een webpagina zelf te testen als je je twijfels hebt bij een seal of approval. Je kunt dan altijd je bevindingen naar charlotte@charlottestekstenmedia.nl mailen. In geval van misbruik kan ik een seal of approval intrekken en een bedrijf op de zwarte lijst zetten.

Jazeker, zolang je de volgende dingen naar je klanten duidelijk maakt:

  • Zo’n duurzaamheidsrapport is een momentopname
  • Het rapport en seal of approval zijn 1 jaar geldig
  • De website wordt opgenomen in mijn openbare database
  • Geef je klanten tips voor duurzame contentplaatsing en websiteonderhoud, als je dat niet voor ze doet

Zie je een langdurige samenwerking wel zitten? Neem dan contact op met charlotte@charlottestekstenmedia.nl om de mogelijkheden te bespreken.

Scroll naar boven