Deze publieke database hoort bij mijn Website Sustainability Audit. Hierin vind je de websites die ik heb getest met een samenvatting van hun resultaten. Krijgt een website een seal of approval? Dan kun je dat in deze database terugvinden.

Voor de analyse gebruik ik publieke tools van The Green Web Foundation, Digital Beacon en Are My Third Parties Green. Die kun je dus ook zelf gebruiken.

Gemiddelde CO2-uitstoot per pagina

Ik meet per webpagina wat de uitstoot van 1 pageload is. Wat je in de database ziet, is het gemiddelde van alle pagina’s op een website, het hoogste resultaat en het laagste resultaat. Let op: Dit zijn dus geen totalen, die zijn afhankelijk van de hoeveelheid websitebezoekers.

  • Uitstekend: <0,25 g CO2 per pageload
  • Zeer goed: 0,25 – 0,5 g CO2 per pageload
  • Goed: 0,5 – 1 g CO2 per pageload
  • OK: 1 – 1,5 g CO2 per pageload
  • Slecht: 1,5 – 2 g CO2 per pageload
  • Slechter: 2 – 3 g CO2 per pageload
  • Verschrikkelijk: >3 g CO2 per pageload

Hosting

Op groene energie of grijze/onbekend. Daarnaast is het beter om je website te hosten op een plek dichtbij je doelgroep. (Dus in Nederland als je je op Nederlanders richt.)

Third parties

Dit zijn externe diensten die worden aangeroepen op een website, en die dus op een andere plek gehost zijn. Ook deze kunnen groen of grijs/onbekend gehost zijn. Zoveel mogelijk groen hosten heeft de voorkeur.

Dat kan door een Website Sustainability Audit bij mij af te nemen.

Ben je een webdesigner en wil je iedere website die je oplevert van een duurzaamheidsrapport en seal of approval voorzien? Mail me dan op charlotte@charlottestekstenmedia.nl om de mogelijkheden te bespreken.

Het Website Sustainability Audit rapport is natuurlijk een momentopname van de dag van testen. Wanneer je vervolgens aan je website gaat sleutelen, is het rapport natuurlijk verouderd. Wanneer je heel bewust duurzaam omgaat met je website, hoeft dat geen drama te zijn. Ga je echter nonchalant om met je datagebruik, dan kunnen er flinke verschillen ontstaan. Daarom is een rapport slechts een jaar lang geldig.

Het Website Sustainability Audit rapport en seal of approval zijn alleen een oordeel van de website, niet van het volledige bedrijf.

In theorie is het zeker mogelijk om op de dag van testen een duurzame website te hebben, en de volgende dag de boel om te gooien naar iets wat ontzettend zwaar is qua data en uitstoot. (Maar waarom zou je dat als bedrijf willen? Lichtgewicht is ook een betere gebruikerservaring.)

Omdat de gebruikte tools publiek beschikbaar zijn, is het ook mogelijk om een webpagina zelf te testen als je je twijfels hebt bij een seal of approval. Je kunt dan altijd je bevindingen naar charlotte@charlottestekstenmedia.nl mailen. In geval van misbruik kan ik een seal of approval intrekken en een bedrijf op de zwarte lijst zetten.

Het seal of approval is nog in de maak. Nog heel even geduld!

Scroll naar boven